Održan Hack4Split 2023 obilježen zelenim inovacijama

International
Najava edukacija Smart Youth projekta u travnju
11/04/2023
STUP
Otvorene prijave za volontiranje u Studentskom poduzetničkom inkubatoru
09/05/2023
prikaži sve

Održan Hack4Split 2023 obilježen zelenim inovacijama

IMG_20230416_145718

Iza nas je još jedno uspješno izdanje Hack4Split društvenog hackathona! Cilj ovog događaja je pronalazak i realizacija društveno korisnih zelenih rješenja koja bi unaprijedila našu lokalnu zajednicu uz korištenje najmodernijih tehnologija. U subotu i nedjelju, 15. i 16. travnja, u prostorijama SPINIT inkubatora održan je ovogodišnji Hack4Split hackathon u organizaciji Poduzetničkog centra Splita i Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta, u sklopu University Green Digital projekta. Čak 8 timova s 33 sudionika radilo je u vedroj i proaktivnoj atmosferi na rješavanju različitih društvenih problema, čime su dali svoj doprinos napretku naše zajednice.

Šesto po redu izdanje hackathona okupilo je na jednom mjestu značajan broj talentiranih ljudi s odličnim idejama koje su rezultirale projektima primjenjivim u različitim društvenim i gospodarskim sferama, uz zajednički nazivnik – korištenje modernih tehnologija.

Predstavljamo vam redom sljedeće projekte:

Conscious Cloth – brend odjeće kojai kroz atraktivan redizajn omogućuje ponovnu upotrebu stare odjeće;

Dalmatian Roots – interaktivna karta eko proizvođača maslinovog ulja, vina i ostalih dalmatinskih proizvoda u regiji;

Quick Recycle – aplikacija za recikliranje malih količina PET otpada uz nagrađivanje korisnika;

Green Guardian – platforma za smanjenje jednokratne plastike u restoranima;

BeBee – IoT rješenje koje omogućuje kontrolu uvjeta unutar košnica za pčele;

CRO PET – platforma za udomljavanje napuštenih životinja;

Sortify – aplikacija za prepoznavanje reciklabilnog otpada koja uključuje nagrađivanje korisnika;

Pametna knjižnica – autonomne knjižnice izrađene od 3D isprintanog recikliranog materijala.

 

Tim “Pametna knjižnica” osvojio je nagradu “Best Design” za prototip kojeg su izradili u samo dva dana. “Best Green Solution” nagradu je osvojio tim “Sortify”, dok su sveukupni pobjednici hackathona i nositelji nagrade “Best Team” proglaženi tim “BeBee” koji su odradili najbolji posao tijekom hackathona.

Osim radnog i natjecateljskog dijela hackathona, održane su i radionice na temu validacije ideje koje su vodili Arjan Goudsbloom i Tomas Pinjušić te radionica prezentacijskih vještina koju je vodila Pinija Poljaković. Sudionici su tokom hackathona imali na raspolaganju i 10 mentora iz različitih područja poslovnog i tehničkog razvoja proizvoda ili usluge.

Posebno hvala sponzorima koji su osigurali nagrade za najbolje timove i podržali organizaciju hackathona – OTP banka d.d., Dobar tek, AceYachting, Kiwi.com, Mirakul edukacijski centar, Breaktime Nautical, Muzej iluzija, Plan B, Kebabsito, Slastice kod Mate, Green Future Conference, Split Parking.

Hack4Split se, kao zeleno orijentirani hackathon, kroz projekt University Green Digital HUB ove godine odvija na tri lokacije, na partnerskim sveučilištima u Španjolskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.
Glavni cilj projekta je jačanje digitalnih, zelenih i poduzetničkih vještina studenata, sveučilišnih startupa i sveučilišnih djelatnika te jačanje kapaciteta ustanova visokog obrazovanja u području podučavanja za digitalnu i zelenu tranziciju.

Projekt “University Green Digital HUB” traje 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima iz programa Erasmus+.