Završilo ovogodišnje izdanje Smart City Challenge hackathona!

Cover za web stranicu
Global Entrepreneurship Week Split 2020.
30/10/2020
STUDENTSKI DIGITALNI HUB_WEB STRANICA
Najava projekta “Studentski digitalni HUB” iz programa Europskih snaga solidarnosti
20/01/2021
prikaži sve

Završilo ovogodišnje izdanje Smart City Challenge hackathona!

SCC2020_vizual

Iza nas je još jedno izdanje Smart City Challenge hackathona, a prvo u online obliku, koristeći platforme MS Teams i Zoom.  U svojoj srži, Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se svi zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom okupljaju u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna rješenja za pametne gradove.

Natjecanje se održalo u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta, Poduzetničkog centra Split i tvrtke Lil Code Lab, a u suradnji s Gradom Splitom koji je i ovog puta osigurao nagradni fond od 20.000 kn za najbolje timove. Također, važno je naglasiti da je program razvijen u suradnji s projektom UIP – 2017 – 05 – 7625: Korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i modeliranje informacijskih sustava na primjeru smart city usluga, a koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost. 

A kako je sve izgledalo u praksi? U petak su se okupili natjecatelji i organizatori te su natjecatelji dobili detaljne upute vezane za održavanje natjecanja. Natjecanje je službeno otvoreno u subotu u 10:00 h te su natjecatelji imali 24 h za realizaciju svojih ideja. Tijekom dana održane su dvije mentorske sesije tijekom kojih su natjecatelji od mentora s poslovne i tehničke strane dobili korisne savjete za poboljšanje svojih tehničkih i poslovnih modela. Natjecanje je službeno završeno u nedjelju u 10:00h a prezentacija ispred stručnog žirija održala se s početkom u 12:00h. Prije početka samih prezentacija rješenja, svim sudionicima natjecanja obratio se gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je ohrabrio i podržao sve natjecatelje u nadi da sva rješenja jednog dana ugledaju svjetlo dana i doprinesu dobrobiti društva. Stručni žiri činili su iskusni poduzetnici koji su ocjenjivali poslovnu stranu rješenja, a činili su ga Dario Boras (Parklio), Đulijano Nola (GammaChef) i Vedran Vukotić (Infobip), dok je tehničku stranu rješenja ocjenjivala tvrtka Lil Code Lab. Finalisti hackathona koji su predstavili svoja rješenja su bili: Elektro tim koji je razvijao platformu za prijavu komunalnih problema za jedinice lokalne samouprave, QR tim koji je razvijao rješenje za beskontaktni pregled menija i narudžbi za ugostiteljske objekte, tim CBRO koji je razvijao kolektor mikroplastike u morima i oceanima, UniCompoST koji je predstavio rješenje za zbrinjavanje i obradu biorazgradivog otpada iz javnog i gospodarskog sektora te tim SanitetMe koji je razvijao sustav za optimizaciju korištenja sanitetskih i bolničkih vozila. Timovi su imali 7 minuta za predstavljanje svojih rješenja, te još 7 minuta za pitanja žirija.

Prema ocjenama žirija, gledajući poslovni i tehnički aspekt, pobjedu je odnio tim UniCompoST. Drugo mjesto pripalo je timu SanitetMe, a treće Elektro timu.

Mentori koji su svojim znanjem i iskustvom usmjeravali timove na natjecanju su: Ivan Blažević (Rocket Inisghts Croatia), Marko Maljković (Locastic), Robert Bilić (Croativno), Ana Roje Ivančić (Agilist), Antonio Pavlinović (Tripadvisor), Ljiljana Najev Čačija (Ekonomski fakultet Split), Tea Mijač (Ekonomski fakultet), Michael Freer (Ensoco), Tomislav Zović (Klikeri), Ivana Bilić (Ekonomski fakultet Split) te Maja Ćukušić (Ekonomski fakultet Split).

Natjecanje je imalo dvojaki karakter. S jedne strane, pruža priliku timovima da razviju svoju ideju i projekt uz pomoć izvrsnih mentora, a kasnije i kroz podršku partnera uključenih u projekt.