Završen projekt “Studentski digitalni HUB”: pregled aktivnosti i utjecaja na zajednicu

Dizajn bez naslova - 2022-01-11T144657.212
Hack4Split aktivnosti u siječnju
03/01/2022
AktivniST_vizual_web
Najava projekta AktivniST
07/01/2022
prikaži sve

Završen projekt “Studentski digitalni HUB”: pregled aktivnosti i utjecaja na zajednicu

Dizajn bez naslova - 2022-01-11T143642.608

Zadnjim danom mjeseca prosinca završio je projekt “Studentski digitalni HUB” kojeg su zajedničim snagama proveli Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu. Projekt se provodio kroz cijelu 2021. godinu s ciljem jačanja osobnog i profesionalnog razvoja te kompetitivnosti mladih na tržištu kroz razvoj i  provođenje digitalnog programa neformalnog učenja. Također, kroz jačanje kapaciteta mladih u sustavu visokog obrazovanja nastojalo se mlade potaknuti na intenzivnije uključivanje u razvoj lokalne zajednice. Projekt je sufinanciran sredstvima iz programa Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

U području jačanja razvoja i vještina, naglasak je stavljen na digitalne i poduzetničke vještine te vještine osobnog razvoja:

  • Digitalne vještine gdje se naglasak stavio na digitalnu inteligenciju i pismenost, korištenje digitalnih alata u učenju i virtualnoj suradnji te programske jezike
  • Poduzetničke vještine gdje se naglasak stavio na digitalni marketing, komunikacijske i prezentacijske vještine, prodajne vještine i poslovno pregovaranje te pisanje projektnih prijedloga i upravljanje projektima
  • Vještine osobnog razvoja gdje se naglasak stavio na vodstvo i liderstvo, timski rad, pripremu za tržište rada  te tehnike generiranja i testiranja ideja.

U projektu je, kroz 11 tematskih mjeseci, u suradnji s 33 stručnjaka iz industrije i poduzetništva održano ukupno 56 edukacija kojima se obuhvatilo preko 1100 polaznika. 

Ciljna skupina projekta bili su mladi, i to mlade osobe u sustavu visokog obrazovanja koje bi sudjelovanjem u projektom predviđenim aktivnostima stekli dodatne vještine i kompetencije koje bi im dali profesionalnu širinu i zaokružile ih kao mlade stručnjake. S obzirom da se u današnjem dinamičnom društvu stavlja naglasak na što raniji ulazak u područje rada te se daje do znanja da će se na taj način lakše izboriti za zaposlenje, studentima je nužno razvijati i dodatne vještine kroz neformalno obrazovanje.  

Aktivnosti su ostvarile zacrtano, motivirale su ih da više rade na sebi i svojim vještinama, bile su od velikog značaja za profesionalni napredak mladih ljudi. To nam govore i povratne informacije samih polaznika:

“Radionice su mi otvorile oči na što trebam obratiti pažnju i na čemu trebam raditi kako bi se moja konkurentnost povećala na tržištu rada. Budući da sam završna godina ove radionice su mi zbilja dobro došle i drago mi je da su besplatne za studente.” 

“Izrazito korisno i omogućuje odstupanje od “same diplome” – potencijalnom poslodavcu pohađanje dodatnih edukacija pokazuje proaktivnost kandidata. U moru raznih edukacija iz raznih izvora i s različitim cijenama, divno je da studenti imaju priliku razvijati se na ovakav način, s kvalitetnim izlagačima i aktualnim temama i smatram vaše projekte prventsveno plemenitima, a o korisnosti da i ne govorim.”

Utjecaj i važnost ovakvih aktivnosti za studente i mlade prepoznali su i potencijalni poslodavci, a prema povratnim informacijma sudionika koji su se nakon sudjelovanja na aktivnostima prijavljivali na natječajima za zapošaljavanje, reakcije poslodavaca su izrazito pozitivne i omogućile su im isticanje u masi kandidata.

Projekt ima i dodanu europsku vrijednost jer je u skladu s agendom Europske komisije “Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.” gdje se, između ostalog, stavlja naglasak na razvoj digitalne transformacije, razvoj naprednih digitalnih vještina kod učenika, studenata i mladih poduzetnika te osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu. Za sve polaznike koji su zadovoljili uvjete i uspješno prošli edukacije iz određenog tematskog područja, izdavali smo u vidu digitalno potpisane vjerodajnice sukladno EU Akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021.-2027.). Ukupno su kroz projekt izdane 233 digitalne vjerodajnice.