U kojoj mjeri geni utječu na naše poslovne odluke?

2019-Events-for-Tech-Enthusiasts
Kalendar “Europe`s tech & startup events 2019”
23/01/2019
digitalna pismenost naslovna
Evolucija digitalne kompetitivnosti: digitalna pismenost u EU
28/01/2019
prikaži sve

U kojoj mjeri geni utječu na naše poslovne odluke?

gen3

Različitost oblika ponašanja može se pripisati utjecajima i okoline i genetike. Istraživanja u području genetike ponašanja napravila su korak naprijed u razumijevanju područja koje se bavi proučavanjem utjecaja nasljeđa i okoline na različitosti među pojedincima.

Znanstvenici se općenito slažu da geni utječu na ljudsko ponašanje. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da je naše ponašanje genetski određeno. Geni na ponašanje utječu multifaktorski što bi značilo da mnogo njih utječe na ponašanje, ali svaki u vrlo maloj mjeri.  Utjecaj okoline je toliko značajan da može utjecati na različitosti jedinki iz iste zajednice. Utjecaj okoline se ne može generalizirati, on se razlikuje od zajednice do zajednice te uključuje obrazovanost roditelja, njihove postupke u odgoju i socijalno-ekonomski status.

Institut za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy proveo je istraživanje temeljeno na povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u svim zemljama u kojima je istraživanje provedeno. Prema istraživanju, ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli posao, velike su šanse da će i vi, kao njihova djeca, ići tim stopama. Poslovni put roditelja, kao uzora, ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i na koji način ćete o tome razmišljati. Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Kod jednojajčanih blizanaca veći je utjecaj genetike u odnosu na okolinu i odgoj.

U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji se odabire. 

Neki znanstvenici vjeruju da su otkrili gen koji nasljeđujemo od roditelja, a zbog kojeg možda  pojedinci, nositelji tog gena, imaju zavidne poslovne vještine. Riječ je o genu nazvanom MAOA-L, takozvanom “ratničkom genu”, zbog kojeg su osobe sklonije riskantnim poslovnim potezima, ali samo u slučajevima kada su sigurni da bi im mogli donijeti zaradu. Utvrđeno je da nositelji ovog gena imaju bolje nastupe kod donošenja odluka vezanih uz financije budući da posjeduju unaprijeđenu sposobnost da prikladno reagiraju u riskantnim situacijama.

Riječ je ipak o vjerojatnosti, a ne o sigurnosti, jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena koji će vam odrediti boju očiju i ostale fizičke karakteristike.