Startup spektakl u Splitu: eAgrar osvojio 100.000 kn!

78615089_2733588193374132_945779535477997568_n
Osvrt na Smart City Challenge hackathon 2019.
04/12/2019
Projekt menadžment u praksi - što je i za što je bitan_
Projekt menadžment u praksi: što je i zašto je bitan?
17/12/2019
prikaži sve

Startup spektakl u Splitu: eAgrar osvojio 100.000 kn!

E26A0909

U četvrtak 12. prosinca 2019. godine u hotelu Radisson Blu održano je veliko finale natjecanja Get in the Ring Split 2019. U atmosferi koje se ne bi posramili ni najveći hollywoodski filmovi, 6 finalista koji su prošli opsežan program provjera i ocjenjivanja od strane iskusnih poduzetnika i predstavnika investicijskih fondova, borili su se za nagradni fond od 250.000 kn i odlazak na globalnu pozornicu Get in the Ring Global Competition 2020. Natjecanje je organizirano od strane Studentskog poduzetničkog inkubatora i Ekonomskog fakulteta u Splitu u suradnji s Gradom Splitom.

Finale natjecanja otvorio je voditelj programa Michael Freer koji je na početku okupljenu publiku upoznao s konceptom natjecanja, nakon čega su se, u ime organizatora, okupljenima obratili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu Maja Fredotović. U finalu su se održale 3 borbe 1-na-1, ispred stručnog žirija i publike. Prema Get in the Ring standardu, borbe su sadržavale sljedeće segmente: opći uvod od 1 minute po natjecatelju, zatim 5 rundi po 30 sekundi po natjecatelju u kojem su predstavljali svoj tim, svoja dostignuća, poslovni model, tržište a na kraju, u petoj rundi tzv. „freestyle“ imali su priliku dodatno uvjeriti žiri da su oni najbolji startup. Nakon toga su slijedila pitanja žirija u trajanju od 8 minuta i pitanja iz publike u trajanju od 5 minuta.

“Pleeeaseee welcome to the Ring the founder our next startuuup, eeeeeAgraaar, Sssslaveeeennn Daaaaaaamjanović!!!” Tim riječima je uz pravi show stroboskopa, dimne zavjese i nabrijanu glazbu, ringmaster sinoć u Radisson Blu Spa & Resortu najavio ulazak jednog od 6 splitskih startupa u finale. Slaven je na kraju bio i pobjednik cijelog natjecanja, što mu je donijelo 100.000 kn za razvoj njegovog proizvoda – sustava za precizno praćenje mikroklime na poljoprivrednim nasadima i upravljanje navodnjavanjem. Osim toga, eAgrar će braniti boje Hrvatske na globalnom finalu Get in the Ring natjecanja u 2020. godini.

No vratimo se na početak, Get in the Ring je najavljen prije nešto više od mjesec dana kao prilika za sve startupe koji posluju u Splitu ili su se spremni preseliti u Split. Ukupni nagradni fond od 250.000 kn je osigurao Grad Split, a organizator, Studentski Poduzetnički Inkubator Ekonomskog Fakulteta u Splitu je osigurao Get in the Ring licencu za Hrvatsku, dovoljan broj prijava i pripremne treninge za sve natjecatelje.

Pristiglo je ukupno 29 prijava, od čega je odabrano 20 startupa koji su zadovoljili uvjete za ulazak u sljedeću fazu Get in the Ring Split 2019 natjecanja.

To su (redoslijedom prijave):

 1. Easy Oil, suosnivača Duje Roje – sustav za automatsku naplatu na benzinskim postajama
 2. Sailboat RC, suosnivača Josipa Marasovića – najnaprednije radio upravljane jedrilice na svijetu
 3. GoToBot, osnivača Tomasa Pinjušića – chat bot za hotele i apartmane
 4. ChessDoubles, suosnivača Vedrana Podlipeca – rješenje za udaljeno igranje šaha u parovima
 5. Valut, suosnivača Matije Matije – rješenje za mijenjanje valuta u trgovinama
 6. Mushroom cups, osnivača Stipe Režića – funkcionalna kava s gljivama
 7. eAgrar, osnivača Slavena Damjanovića – sustava za precizno praćenje mikroklime na poljoprivrednim nasadima i upravljanje navodnjavanjem
 8. Stuey, osnivača Damira Skoke – alat za pomoć pri telefoniranju osobama koje mucaju
 9. Litto, osnivača Antonija Perića-Mažara – platforma za planiranje i kupnju aktivnosti i iskustava na turističkim putovanjima
 10. Swappie, osnivača Alena Stojanovića – platforma za razmjenu kulturnih artefakata i iskustava
 11. CannaX, osnivača Petra Vukašinovića – platforma za događaje u kanabis industriji
 12. AeroNavis, suosnivača Karla Bosiljevca – bespilotna letjelica za kontrolu šuma u riziku od požara
 13. Split Nomad Gallery, osnivačice Mirele Jusupovich – internet platforma za afirmaciju i tržišni plasman radova lokalnih umjetnika
 14. Self Check-in software, osnivača Mladena Tomića – automatski check-in gostiju u hotelima i apartmanima
 15. PosLovko, osnivača Roka Krstulovića – platforma za pružanje i kupnju sitnih usluga
 16. AirTowar, osnivača Marina Kovačevića – rješenje za teškoće nošenja prtljage na putovanjima
 17. The Beatstravellers, osnivača Matthewa Hairsnapea – aplikacija za glazbene turiste
 18. Cezar, osnivača Marija Ćubelića – aplikacija za upravljanje hotelima i apartmanima
 19. Reel, osnivačice Andreje Grisogono – aplikacija za fotografsku evidenciju štete na vozilima
 20. Wide Solutions osnivača Mate Alača – softverska platforma za projektiranje elektrotehničke opreme

Od ovih 20, poseban žiri od 6 sudaca je odabrao 6 finalista: 1. Mushroom Cups, 2. Sailboat RC, 3. Litto, 4. eAgrar, 5. Reel i 6. GoToBot.

Borili su se redom:

 1. Mushroom Cups i GoToBot
 2. Sailboat RC i Reel
 3. Litto i eAgrar

U prvoj borbi, pobjedu je odnio favorit Stipe Režić i njegov Mushroom Cups. Riječ je o projektu koji je već ostvario značajne investicije i priznanja, a postoji već više od dvije godine. Ipak, njegova pobjeda nije bila laka, jer je student 5. godine FESB-a Tomas Pinjušić impresionirao svojom prezentacijom projekta na kojem radi tek zadnjih 7 mjeseci otkad je prošao program Studentskog Poduzetničkog Inkubatora.

Druga borba je imala izjednačenije natjecatelje, i možemo reći da je pravo iznenađenje uslijedilo kad je pobjedu odnijela Andrea Grisogono, koja je ujedno bila i jedina natjecateljica u finalu. Iako nije ušla kao favorit, i njen protukandidat Josip Marasović je imao savršeno uvježban govor, žiri je veću važnost dao potencijalu njenog projekta Reel na kojem radi posljednjih godinu dana.

Treća i najneizvjesnija borba donijela je dva izuzetno kvalitetna projekta i dobra govornika. Antonio Perić-Mažar je impresionirao s potencijalom svog projekta kao i svojim timom. Nakon uvodnog predstavljanja, bilo je jasno da će ga biti teško nadmašiti. No Slaven Damjanović je pokazao zašto posljednjih godinu dana odnosi pobjede na startup natjecanjima u regiji:

“Zamislite poljoprivrednika koji mukotrpno uzgaja usjeve. Svaki dan gleda u nebo i pita se, hoće li biti kiše ili mraza. Hoće li se pojaviti bolest i uništiti sve njegove biljke. Taj čovjek je moj otac. Želio sam mu pomoći. Smanjiti štetu koju trpi i količinu pesticida koje koristi. I uspio sam. Tada je nastalo nešto puno veće – eAgrar sustav za preciznu poljoprivredu…”

Da je borba bila izuzetno uzbudljiva i napeta, pokazao i rekordan broj pitanja iz publike koja je cijeli događaj pratila glasnim navijanjem i podrškom svojim favoritima. Slaven je odnio pobjedu i ušao u borbu za posljednja 3 mjesta.

Nakon svake borbe i odluke sudaca, u pravim boksačkim manirama, voditelj programa – „ringmaster“ Michael Freer bi podizanjem ruku proglašavao pobjednika. Sudački trio je svaku odluku o pobjedniku borbe obrazložio ističući ključne razloge, kako iz aspekta skaliranja trenutnog poslovanja, tako i iz aspekta dugoročne održivosti. U završnici, suci su imali veoma težak zadatak. Njih troje, Tamas Bekasi iz EU institucije EIT Health, Karina Lapina iz startup akceleratora Startup Wise Guys i Krešimir Budiša iz Grada Splita trebali su dodatnih 10 minuta da donesu odluku.

Sljedeća faza natjecanja se odvijala na način da su pobjednici, zajedno u ringu, imali u sesiji pitanja i odgovora po 5 dodatnih minuta uvjeriti stručni žiri da su baš oni najbolji startup na Get in the Ring Split 2019.  Odlukom sudaca dobili smo pobjednika: Slaven Damjanović iz eAgrara osvaja 100.000 kn i odlazak na globalnu scenu Get in the Ring Global Competition 2020. Drugo mjesto i 70.000 kn osvojila je Andrea Grisogono (Reel) a treće mjesto i 50.000 kn osvaja Stipe Režić (Mushroom Cups). Preostali finalisti dobili su po 10.000 kn nagrade.

Cijeli spektakl je završio zahvalama sponzorima i partnerima, i proglašenjem

Treba spomuenuti da su odluku kojih 6, od 20 natjecatelja, zaslužuje ulazak u finale, nakon opsežnih procjena i razgovora s kandidatima donijeli  Iva Rakočević (NX3 Ventures London), Ivana Čuljak (Invento Capital Partners), Renata Brkić (Feelsgood Social Impact Investment Fund), Vanja Perić (Wealth Management Canada), Vedran Blagus (South Central Ventures) te Gergo Gulyas (Startup Campus London).

Da podsjetimo kako se odvijao tijek natjecanja, od otvaranja prijava do finala: natjecanje je bilo namijenjeno svim poslovnim subjektima do 5 godina starosti, prijave su službeno bile otvorene od 4. studenog do 4. prosinca do 23:59 te je bilo zaprimljeno 29 prijava, nakon toga – 6. prosinca, povjerenstvo za predselekciju je donijelo listu od 20 odabranih projektnih ideja. Odabrane tvrtke prošle su dvodnevne pripreme kako bi se što bolje upoznale s Get in the Ring konceptom. Tako je u utorak 10. prosinca Emanuele di Francesco iz Get in the Ring Fondacije održao Get in the Ring Bootcamp Pitch Training, dok je 11. prosinca trening održao Dario Boras iz tvrtke Parklio, kao jedini do sada hrvatski predstavnik na globalnom Get in the Ring natjecanju.

Ovim putem se zahvaljujemo svim partnerima koji su pružili potporu projektu:

 • Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu kroz Enterprise Europe Network
 • Tvrtka Parklio na mentoriranju, korisnim savjetima i pripremama natjecatelja za Get in the Ring natjecanje
 • Hrvatski boksački savez na rekvizitima koji su upotpunili cjelokupni natjecateljski događaj

Slike sa sinoćnjeg spektakl možete pogledati u sljedećoj galeriji: