Priča o trojici mladih poduzetnika koji su proizašli iz Studentskog poduzetničkog inkubatora

sda_printArtboard-5
Izbor najboljih hrvatskih mladih digitalnih inovatora! prijavi se na “2020 Student DIGI Award” i osvoji 50.000 kuna!
27/01/2020
WhatsApp Image 2020-02-28 at 11.07.07
Održano predavanje “Speaking with Impact by Peter Hopwood”
28/02/2020
prikaži sve

Priča o trojici mladih poduzetnika koji su proizašli iz Studentskog poduzetničkog inkubatora

cover

Glavni likovi ove priče su Tomislav MamićIvan Guć i Josip Marasović, mladi dalmatinski poduzetnici koji su potvrdu za svoje poslovne ideje dobili upravo od našeg Studentskog poduzetničkog inkubatora, a onda su i na natječajima dobili nepovratan europski novac za daljnji razvoj svojih inovativnih projekata.

Tomislav Mamić i Ivan Guć za svoje projekte dobili su potporu iz programa za provjeru inovativnog koncepta (engl. Proof of Concept), u sklopu osmog poziva za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata za poduzetnike (PoC8), koji su lani objavili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro). Mamić sa svojim timom razvija platformu “Denther” za dentalnu dijagnostiku, dok Guć i njegova ekipa rade na inovativnom tehnološkom rješenju koje će olakšati rad doktora dentalne medicine.

Ivan Guć je direktor tvrtke “Enamel” koja razvija uređaj čija je namjena unaprjeđenje struke i olakšanje rada doktora dentalne medicine. Uz njega, suradnici na projektu su i Tin Doždor, Armando Matijević i Antonio Surjan Žanko. Trenutno su u fazi istraživanja i razvoja tehnološkog rješenja, za što im je itekako dobro došla potpora u iznosu od gotovo 250 tisuća kuna kroz PoC8.

Ukupna vrijednost projekta kroz koji će provjeriti inovativni koncept je oko 358 tisuća kuna, a preostali dio osigurali su vlastitim novcem. Projekt je ugovoren krajem 2019., traje godinu dana, a prijavljen je preko Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.

‘Ovaj projekt je kao da radimo malu svemirsku raketu!’

Ivan Guć je doktor dentalne medicine, a bavi se estetskom medicinom. Ističe kako žele izgraditi sustav koji će doktoru dentalne medicine omogućiti rad u položaju koji ne uzrokuje tegobe kralježnice i bol u leđima, te povećava udaljenost od izvora buke i smanjuje izloženost kemikalijama. Uređaj bi na taj način trebao pridonijeti zdravlju doktora dentalne medicine koja je, po mnogim istraživanjima, u samom vrhu najnezdravijih zanimanja u svijetu. Razlozi su izloženost infektima i kemikalijama, kao i položaj tijela u kojemu se radi. Sedam od deset doktora dentalne medicine ima probleme s kralježnicom i bolove u leđima. Istraživanje su proveli u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine i potvrdili rezultate svjetskog istraživanja.

Ono što je potaklo Ivana Guća je priča o Ivanu Mrvošu i njegov trud, zalaganje i upornost koje je prepoznao kao prave vrijednosti. S Gućem na projektu radi i dvoje inženjera, računarstva Ivana Kelam i strojarstva Josip Ugrina.

Sama ideja nastala je krajem 2016., nakon čega se Guć uključio u Studentski poduzetnički inkubator, gdje mu je, kako ističe, Lana Ugrčić, voditeljica tog inkubatora, prva pružila priliku u razvoju startupa. Tu se upoznao s Tomislavom i tada su zajedno radili na projektu kroz koji je Mamić dobio ideju i za svoj projekt “Denther”.

Vrijednost projekta “Provjera učinkovitosti udaljene dentalne dijagnoze” je 680 tisuća kuna, a Tomislav Mamić je za provjeru inovativnog koncepta dobio 460 tisuća od maksimalnih pola milijuna kuna. Na natječaj se prijavio uz pomoć Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, a projektom se provjerava izvedivost i vjerodostojnost udaljene dentalne dijagnostike i mogućnost postizanja nezavisnog konsenzusa stomatologa oko dijagnoze.

Mamićeva platforma “Denther” omogućila bi bilo kojem stomatologu bilo gdje u svijetu da se registrira i počne nuditi svoje usluge, kao i bilo kojem pacijentu da “uploada” svoje snimke i zatraži potvrđenu dentalnu dijagnozu. Snimku bi pregledalo više stomatologa koji međusobno ne mogu komunicirati, koji su anonimni, koji ne znaju tko je pacijent, a dijagnoza bi bila potvrđena kad bi se više njih usuglasilo.

Za “Denther” je njegova tvrtka krajem 2018. godina osvojila treće mjesto u natječaju za najbolje inovativne poduzetničke ideje grada Splita i 20 tisuća kuna za razvoj te platforme namijenjene za dentalnu dijagnostiku. Nakon osvojenog trećeg mjesta na natjecanju Grada Splita, napravili su nekoliko verzija aplikacije i testirali ih s korisnicima ustvrdivši neke specifičnosti. Nakon samog učenja kako funkcionira dijagnosticiranje u dentalnoj medicini i razgovora s investitorima, kao najbolja prilika se pokazao natječaj za provjeru inovativnog koncepta koji dodjeljuje Hamag-Bicro. Ono što su trebali provjeriti, nakon uspješne prijave, je može li dijagnoza koja je dana online biti jednako učinkovita kao i ona u ordinaciji licem u lice. Za tu provjeru su dobili financiranje i trenutno su u procesu razvijanja aplikacije i zapošljavanja stomatologa istraživača. Cilj je da dokažu da kroz tu aplikaciju mogu dati jednako učinkovitu ili čak učinkovitiju dijagnozu na daljinu, što bi značilo da pacijent ne treba odlaziti kod stomatologa da bi dobio mišljenje te da se omogući uspoređivanje mišljenja više stomatologa puno brže i jednostavnije. Za svaku uspješnu dijagnozu doktori dentalne medicine dobivaju bodove, svrstavaju se na rang-listu, a bodovi mogu biti potvrda njihove kvalitete, čime privlače pacijente. Za razvijanje ove poduzetničke ideje, u timu sa Tomislavom Mamićem su programer i dizajnerica iz Zagreba.

Josip Marasović, suvlasnik je tvrtke “Sailboat” RC, koja spada među najpoznatije svjetske proizvođače jednometarskih radioupravljanih jedrilica, a za tehnološke inovaciju proizvodnje 3D jedara unutar tržišta radioupravljanog jedrenja “Sailboat” RC-u je lani dodijeljen nepovratan novac iz EU fondova preko natječaja “Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II. faza“ u iznosu od 363 tisuće kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 463 tisuće kuna.

Ova tvrtka, koju su početkom 2016. osnovali Zvonko Jelačić i Josip Marasović, jedina u svijetu, pomoću 3D modeliranja, izrađuje jedro iz jednog komada, dok svi njezini konkurenti to čine rezanjem materijala na tri dijela i nakon toga ponovnim spajanjem.

Novac za ovu inovaciju su ostvarili iz EU fondova s ciljem dolaska do male RC tvornice koja bi bila visoko profesionalizirana za ovo tržište. Bilo bi jedinstveno u svijetu, a omogućiti će proširenje poslovanja, višestruko efikasniju proizvodnju te održivost i porast zapošljavanja. Zadovoljni su što se u Hrvatskoj, pogotovo u Splitu, budi scena radioupravljanog jedrenja. Nižu sportske uspjehe radioupravljanih jedrilica, obranili su titulu svjetskog prvaka i tako ostvarili povijesni uspjeh, a i na nacionalnim regatama donose pobjede.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija