Održan virtualni Hack4Split 2020

h4s2
Hack4Split 2020
20/04/2020
PowerUp-Challenge_Hrvatska-1
Splitski startupi EazyOil i eAgrar oduševili na natjecanju EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge
27/05/2020
prikaži sve

Održan virtualni Hack4Split 2020

Capture

Hack4Split2020 trijumfalno je završio s 14 novih rješenja za čak 15 lokalnih neprofitnih organizacija.

Prvotno, događaj se trebao održati krajem ožujka, međutim zbog novonastale situacije je odgođen. Ipak, ni korona virus (COVID 19) nije spriječila organizaciju 3. po redu Hack4Split koji se održao online putem MS Teams, iz udobnosti dnevnog boravka.

Na premeetingu, programeri, dizajneri, pisci, inženjeri i rukovoditelji projekata su na temelju svojih znanja i vještina podijeljeni u timove i zatim upoznati s udrugom i njenim problemom. Okupljene su lokalne neprofitne udruge s područja Splita, Solina, Kaštela, Žrnovnice i Trogira. 

U subotu je došlo vrijeme za hakiranje. Na temelju premeetinga, volonteri su prvo sastavili plan kako riješiti problem, a zatim su se uključili u videopoziv kako bi započeli s radom na provođenju svojih ideja. Pojedini volonteri su započeli pripreme već dan ranije, kako bi bili sigurni da će imati gotov prototip do kraja hackathona.

Subota i nedjelja su brzo prošle, a timovi su se međusobno podržavali i radili punom parom. Potpuno angažirani i motivirani timovi, prezentirali su svoja rješenja u nedjelju. Primjeri projekata koji su se radili na hackathonu: napravljena je baza podataka za Udrugu tjelesnih invalida Trogir, zatim baza očnih proteza za Županijsku udrugu slijepih. Za udrugu SRCE i Moje dijete Solin izrađena je interaktivna igra kako bi se štićenicima omogućilo učenje na zabavan i jednostavan način. Među ostalim projektima ističu se izrada aplikacije za pomoć u učenju djeci s disleksijom, izrada web stranice za KMS, rebranding pojedinih udruga, izrada vizuala i interaktivnih mapa te mnogi drugi, uključujući i pobjedničke projekte za udrugu Naša dica i udrugu Žrvanj u kategorijama najboljeg multiskill projekta i najboljeg dizajna.

Naša Dica zatražila je pristupačno dizalo koje bi omogućilo mladim osobama s invaliditetom uživanje u bazenu, odnosno ulaz i izlaz iz bazena. Dizajn, materijali i cijene izrađeni su na Hack4Split i ujedno proglašeni najboljim projektom u cjelini. Tim su činili Alen Grebo, Matea Perković i Ante Duilo.  U međuvremenu, udruzi Žrvanj trebao je novi vizualni identitet, a tim u kombinaciji majka / kćer  impresionirao je publiku, što je rezultiralo nagradom za najbolji dizajn za obitelj Šegović.

Gledajući svaki od radnih kanala MS Teams-a, mogli ste vidjeti istinsko prijateljstvo, predanost radu  te početak i razvoj suradnje između naših hackera volontera i sudionika iz neprofitnog sektora.

Udruge za koje smo ove godine ”hackirali” su: Klub mladih Split, Udruga osoba sa cerebralnom paralizom „Srce“, Udruga MOST, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “NAŠA DICA”, udruga tjelesnih invalida TOMS, udruga za promicanje prirodnih i tehničkih znanosti “Put znanosti”, Hrvatski cheerleading savez, udruga “RAŠPIN JUTE”, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“, udruga DYXY – Županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja, Županijska udruga slijepih Split, udruga – Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Klub trudnica “BEBA EVA”, udruga za zaštitu potrošača “Dalmatinski potrošač”, te udruga Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice – ŽRVANJ.

U slučaju da te zanimaju konačna rješenja klikni na Youtube video ili pak nas pronađi na FB stranici – Centar za društveno korisni učenje, gdje se nalaze i kratki intervjui s našim vrijednim volonterima.  

Organizatori ovogodišnjeg Hack4Split jedva čekaju 4. izdanje humanitarnog hackathona i već te sad pozivaju da ih pratiš na društvenim medijima kako ne bi propustio jedinstven događaj u našoj županiji. 

Hack4Split je organiziran u sklopu projekta „Centar za društveno korisno učenje“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.