Održan SPI Demo Day 2020.

sia2020-Facebook
Poziv na sudjelovanje – Social Impact Award 2020
12/06/2020
Web_banner_Split_small_I
OCEAN HACKATHON: prijavite se za rješavanje izazova i sudjelujte u 48-satnom natjecanju za more kakvo želimo
18/09/2020
prikaži sve

Održan SPI Demo Day 2020.

Cover za članak

Već petu godinu Studentski poduzetnički inkubator pri Ekonomskom fakultetu u Splitu uspješno plovi ovim nemirnim i egzistencijalno nesigurnim morima pripremajući mlade naraštaje poduzetnika za njihov iskorak u stvarni svijet poduzetništva i sve izazove koji ih očekuju u pretvaranju njihovih poduzetničkih ideja u stvarne poslovne subjekte spremne na rast i razvoj. Iako nas je epidemija COVID-19 sve prisilila da sve aktivnosti iz stvarnog svijeta prebacimo u virtualni, ipak smo uspješno kraju priveli još jedan program edukacija u poduzetništvu za mlade Sveučilišta u Splitu. Program Studentskog poduzetničkog inkubatora uspješno je završilo 5 startup timova sa raznolikim i nadasve zanimljivim poslovnim idejama.

SPI Demo Day 2020. održali smo 1. srpnja s početkom u 18h u prostoru The Works coworking, poštujući sve propisane epidemiološke mjere. Okupljenim timovima i članovima stručnog žirija obratile su se Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora i u ime Ekonomskog fakulteta doc. dr. sc. Ljiljana Najev Čačija, mentorica i suradnica u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, pri čemu se dali osvrt na sve što su naši polaznici prošli u ovoj burnoj i izazovnoj akademskoj godini. Žiri koji je budno pratio izlaganja naših polaznika činili su Josip Marasović, direktor tvrtke Saliboat RC, suvlasnici tvrtke Locastic Marko Miljković i Antonio Perić te predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca gospođa Vesna Ivić-Šimetin.

Timovi koji su uspješno završili program edukacija su GoToBot, IntelliShell, Pet Match, Home Edit&Buy te Liberato.

Startup GoToBot je uočio da hotelijeri i pružatelji usluga smještaja trebaju inovacije kojima bi privukli goste u svoje smještajne kapacitete, te su osmislili chat bot za smještajne objekte koji olakšava poslovanje i komunikaciju s gostima. Riječ je o automatiziranom servisu koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, a komunicira na više jezika. Iza ovog startupa stoje Tomas Pinjušić, Karlo Topić, Dominik Metličić i Mia Crnjac. 

Zatim je nastupio startup Home Edit&Buy koji je predstavio rješenje za personaliziranu prodaju stanova u novogradnji. Radi se o web i mobilnom rješenju u kojem kupci stanova u novogradnji mogu, uz osnovnu izgled i cijenu, modificirati određene komponente stana i tako ga potpuno prilagoditi svojim željama. Rješenje je prvenstveno namjenjeno građevinskim tvrtkama koje investiraju u izgradnju stambenih zgrada čime bi im poboljšali samu prodaju stanova. Iza ove ideje stoje Karlo Pahert, Anđela Beroš i Nikša Orlandič.

Startup IntelliShell predstavio je inovativni sustav uzgoja školjkaša s ciljem smanjivanja gubitaka u prinosu i zagađenja školjkaša teškim metalima. Radi se o zatvorenom sustavu koji filtrira teške metale i sprječava ulazak priodnih neprijatelja, uz monitoring uvjeta za uzgoj čime ubrzava proizvodni ciklus, povećava proizvodne kapacitete i prihod uzgajivača Osim toga, ovo rješenje pruža potencijal uzgoja ekonomski vrjednijih akvakultura. Ideju su osmislili Matteo Hajder, Manojlo Ilić, Loris Mihić i Mario Palić.

Projekt udruge Liberato predstavili su Stipo Margić, Mijo Matijević i Lucijano Žaja, a radi se o online platformi koja osobama s tjelesnim poteškoćama daje predodžbu i uvid u lokacije na kojima mogu naići na arhitektonske prepreke. Liberato spaja ljubav prema programiranju i socijalni aspekt na vlastitom primjeru invaliditeta. Platforma je umrežena preko GPS-a s lokacijama na kojima se nalaze arhitektonske prepreke.

Posljednji startup koji se predstavio je Pet Match, mobilna aplikacija za sadašnje i buduće vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa. Aplikacija omogućava pronalazak osobe za šetnju ili čuvanje ljubimca, zatim omogućava socijalizaciju grupe pasa. Ujedno je moguće udomljavanje pasa iz azila preko aplikacije, pronalazak najbližih veterinara, trgovina s potrepštinama za kućne ljubimce ili pak salona za kućne ljubimce. Ideju su smislili Nina Novak, Ana Miljak, Ivan Magaš i Marko Milas.

Ovim putem čestitamo pobjedničkom timu GoToBot i svima želimo puno sreće u daljnjem radu i razvoju!

Slike s SPI Demo Day 2020. možete pronaći na sljedećem linku:  https://www.facebook.com/StudentskiPoduzetnickiInkubator/photos