Održan CES 2019., najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu

analiza hr it industrije4
Domaća IT industrija od 2008. rasla 7 puta brže od BDP-a Hrvatske, ali to i dalje nije dovoljno
11/01/2019
ericsson top 10
10 glavnih potrošačkih trendova za 2019. godinu
17/01/2019
prikaži sve

Održan CES 2019., najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu

ces 2019

Nakon četiri izložbena dana, 8.-11. siječnja 2019., u Las Vegasu je zatvoren 52. sajam potrošačke elektronike CES 2019. CES je svjetsko okupljalište svih onih koji razvijaju inovacije i posluju u segmentu potrošačkih tehnologija i kao takav više od 50 godina služi kao poligon za inovatore i revolucionarne tehnologije. Na sajmu su svoje inovacije predstavile 4500 tvrtki, uključujući proizvođače, programere i dobavljače hardvera za potrošačku tehnologiju, sadržaje, sustave za isporuku tehnologije. Program sajma je obuhvatio 250 konferencijskih sesija s više od 180 tisuća sudionika iz 150 zemalja. O tome koliko je jak i važan događaj u pitanju govori nam i podatak da sajam predstavlja industriju „tešku“ 398 milijardi američkih dolara!

ces panasonic electric bike

Panasonic electric bike

Konferencijske sesije bile su podijeljene u 23 kategorije vezane za korporativno poslovanje, e-sport, zabavu, marketing, pametne gradove, startupove, …

Izložba novih proizvoda i tehnologija je bila raspodijeljena po temama, i to 11 tema: 5G i Internet stvari (IoT), oglašavanje i zabavni sadržaji, automoto tehnologije, blockchain i kriptovalute, zdravlje i ljepota, tehnologije za dom, gaming i virtualna stvarnost, dizajn i proizvodnja, robotika i strojno učenje, sport i startupovi.

Neki od zanimljivih izlagača bili su 4realize, Airwolf 3D, General Processor Technologies, QuEST Global, Omron Healthcare, Procter and Gamble, Amazon HS3C, Noxtak Corp, …

ces nissan imx kuro

Nissan IMx Kuro

Eureka Park, dom startupova na CES-u bio je najuzbudljivije mjesto jer ondje je više od 1200 startupa iz 50 zemalja širom svijeta pokazivalo svoje inovacije pokušavajući doći do ključnih investitora. Među njima bila je i Orqa, startup iz Osijeka koji je pobijedio na lanjskom Idea Knockoutu, natjecanju novih ideja koji organizira Bug u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom.

Ove godine možda nisu predstavljeni proizvodi koji bi u većoj mjeri promijenili način na koji koristimo tehnologiju, ali su svakako odlično promovirane tehnologije. Predviđanja su da bi najveći utjecaj u 2019. na čovječanstvo trebala imati 5G tehnologija pa je tako na CES-u demonstriran kompletan 5G ekosustav koji zahvaća transport, virtualnu stvarnost, sportsku tehnologiju i digitalno zdravlje.

Više o samom Sajmu www.ces.tech