Najluđi izumi u 2018. godini

izrael
Izrael: startup nacija
18/01/2019
2019-Events-for-Tech-Enthusiasts
Kalendar “Europe`s tech & startup events 2019”
23/01/2019
prikaži sve

Najluđi izumi u 2018. godini

izum

Danas je tehnologija toliko napredovala da je apsolutno sve moguće. Na popisu se može vidjeti kakvi se sve izumi ugledali svijetlo dana u 2018. godini. Neki od njih su oživjeli ono što smo viđali samo u futurističkim filmovima. Krenimo redom:


  1. CIMON – robot asistent u svemirskim misijama izumi2018_1

Airbus razvija sustav za pomoć astronautima koji će biti poslan u misiju u Međunarodnu svemirsku stanicu. Riječ je o CIMON-u, robotu s umjetnom inteligencijom, teži oko 5 kilograma i samo je malo veći od košarkaške lopte. Izrađen je od plastike i metale, pretežno 3D printan, a pokretan je IBM-ovim sustavom Watson. Njegova umjetna inteligencija raspoznaje prirodne jezike, a oboružan je znanjem s kojim pomaže astronautima da poprave moguće kvarove, provodi svemirske eksperimente ili pak posadi daje jednostavnije liječničke savjete.


izumi2018_2

2.Spot – pas od čipova i metala

Kompanija Boston Dynamics jedan je od pionira razvoja robota koji su do 10 godina unazad bili nezamislivi. Većina robota spotakne se već na prvoj stepenici, ali ne i Spot. Spot predstavlja prvi komercijalni bot navedene kompanije, a izgledom podsjeća na metar visokog psa, kreće se četveronoške i dovoljno je spretan da savlada stepenice, kamenje, stijene i snijeg. Električno je pogonjen i hidraulički aktiviran, a može ponijeti teret od 23 kg i raditi oko 45 minuta na jednom punjenju baterije. Korake mjeri pomoću niza prednjih, stražnjih i bočnih kamera, žiroskopa i brzinomjera. Spot je hardverski i softverski nadogradiv pa ga se može prilagoditi različitim zadacima. Može tako pretraživati ruševine ili raznositi pakete od kombija do ulaznih vrata stana. S dodatno ugrađenom rukom može ih čak i otvoriti.


3. V-280 Valor – brži od helikoptera, okretniji od zrakoplova izumi2018_3

Bell V-280 Valor je tiltrotor zrakoplova koji su razvili Bell Flight i Lockheed Martin za program američke vojske za vertikalni lifting (FVL). Dvostruko je brži – 500 kilometara na sat, i ima dva puta veći domet od standardnih helikoptera koji su trenutno u vojnoj upotrebi. V-280 Valor daje vojsci strateške mogućnosti, operativni doseg, taktičku agilnost. Dizajn V-280 Valor podržava manevar za tlo i namjenski je izgrađen s mogućnosti prevoženja većeg broja posade i vojnika – može prevesti 4 člana posade i 14 vojnika. Manji je i lakši za upravljanje od prethodnih verzija tiltrotora dok je konstrukcijska novost i motor koji se ne okreće zajedno s propelerima pa ne pregrijava teren s kojeg uzlijeće i ne diže toliku prašinu kao starije verzije.


izumi2018_44. Stuntronics – humanoidni leteći roboti

Disney je i do sada u svrhu svojih filmova izrađivali humanoidne robote koje bi koristili kao kaskadere. Ali, ovoga puta je iz Disneyeva „Imagineering“ sektora proizašao humanodini robot kaskader koji ima sposobnost letenja! Stuntronicsi mogu poletjeti dvadesetak metara u vis, izvoditi salta i premete, sigurno sletjeti i ponoviti akciju. Ugrađeni žiroskopi i brzinomjeri pomažu letačima da se orijentiraju u prostoru i korigiraju pokrete u letu.


5. Abilify MyCite – tableta koja vam javlja kada ste ju popiliizumi2018_5

Riječ je o tableti aripiptazol, generičkom lijeku i antipsihotiku, koja se koristi u liječenju shizofrenih i bolesnika s psihotičnim poremećajima (bipolarnost i teški depresivni poremećaj). Da to ne bude još jedna „obična“ tableta pobrinuo se sustav Abilify MyCite koji se sastoji od senzora za ingestibilni događaj i aplikacija koji čine sustav praćenja a koji omogućuje pacijentim i njihovim liječnicima da znaju je li lijek popijen na vrijeme ili nije. Naime, nakon gutanja lijeka reagiraju senzori u tehnološki naprednom lijeku i pobuđuju električni signal kojeg senzor u obliku flastera hvata i odašilje mobilnom uređaju. Ovo je prvi digitalni lijek kojeg je odobrila FDA, američka Agencija za hranu i lijekove.


izumi2018_66Climate Tile – materijal koji „upija“ vodu

Klimatske promjene povećale su rizik od iznenadnih proloma oblaka. U nekoliko sati napada toliko kiše da je gradski kanalizacijski sustavi ne mogu upiti pa nastaju poplave. Da bi tome stali na kraj, gradovi poput Kopenhagena počeli su, umjesto asfaltom, ceste prevlačiti Climate Tileom. Riječ je poroznom materijalu koji upija 30 posto više vlage koja kroz pet milimetara široke pore prolazi u podzemne spremnike koji usput prikupljaju i kišnicu s krovova. Dio te vode kasnije ishlapi, a dijelom se koristi za navodnjavanje zelenih površina.


7. Kućni vrt koji uspijeva i najvećim antitalentimaizumi2018_7

Tvrtka SproutsIO osmislila je genijalni izum namijenjen onima koji bi na svom balkonu ili u stanu rado bavili poljoprivredom. Njihov pametni kućni vrt uopće ne koristi zemlju i sam slaže idealne uvjete za kulturu koju posadite u njega. S aparatom se dobivaju preprogramirani recepti koji automatski odabiru potrebnu količinu vode, gnojiva i svjetla. Sve parametre može i sami namještati pa si odabrati i slatkoću rajčica iz sobnog uzgoja po vlastitom ukusu. Uređaj troši samo dva posto vode kojom bi polijevali nasade u vrtu no biljke u stanu ipak rastu trostruko brže nego vani.


izumi2018_88. Parker Solar Probe – najbrži svemirski brod svih vremena

Službeno je: NASA-ina letjelica Parker Solar Probe najbrža je stvar izrađena ljudskom rukom u povijesti. Letjet će brzinom 700 tisuća kilometara na sat kako bi za sedam godina stigla do Sunčeve korone. Odaslana u kolovozu, letjelica će se moći približiti bliže Suncu od svih prijašnjih zahvaljujući svom karbonskom štitu. Smjesa od koje je izrađen njen 12 cm debeli pokrov izrađen je od malo karbona i čak 97 posto zraka. Nedovoljno krutog materijala da bi ga toplina Sunca mogla zagrijati pa će u letjelici biti ugodnih 30 Celzijevih stupnjeva, čak i kad vani zagrije na 1400 stupnjeva.


9. InSight – misija u dubinu Marsaizumi2018_9

Krajem studenog 600 kilograma teška NASA-ina bespilotna letjelica protutnjala je atmosferom Marsa brzinom od 20 tisuća kilometara na sat. Šest minuta nakon što je sletjela na Crveni planet počelo je sporo i pipkavo namještanje brojnih znanstvenih instrumenata. Za razliku od prijašnjih istraživačkih rovera, InSight će zakopati pet metara ispod površine i dati nam prvi uvid u to od čega je doista napravljen Mars; kako rade njegovi vulkani te izmjeriti ‘marsotrese’ i utjecaj meteorita na planet.


 izumi2018_1010. Kuće iz 3D printera

Da bi se sazidala kuća obično je potreban višemjesečni rad više složnih ruku. U Salvadoru pak kuću podignu za jedan dan, koliko im je potrebno da je isprintaju iz namjenskog 3-D printera. Tvrtka ICON printanje 60 četvornih metara prizemnice s dvije spavaće sobe naplaćuje četiri tisuće dolara. Namijenjen zemljama u razvoju, tonu težak printer prevozi se do gradilišta na kamionskoj prikolici. Pokreće ga ugrađeni generator kojim se miješaju razni građevinski materijali poput cementa i pijeska. Sljedeće godine ICON namjerava izgraditi stotinjak kuća diljem Južne Amerike.


11. Guardian GT – robotske ruke koje mogu podići i do pola toneizumi2018_11

Tvrtka Sarcos je osmislila i dizajnirala robotski egzoskeleton kojeg čovjek nosi na sebi i upravlja pokretima. Od osnovnih zadataka koji štede rad do zamršenih procesa, ovaj industrijski robot koji kontrolira čovjek pruža neusporedivu kombinaciju spretnosti i snage za operatera. Robotove ruke dugačke su dva metra, dovoljno su snažne da mogu podići pola tone tereta i ujedno dovoljno vješte da mogu spojiti dvije cijevi, pilom prerezati metal i pritisnuti gumb. Senzori u kontrolnom prsluku rukovaocu odašilju ublažen osjećaj sila na robotovim rukama. Dakako, tu su i dvije kamere, ugrađene u robotova ramena, za što bolji pregled terena.


izumi2018_1212. Šalica koja sama namješta temperaturu vašeg pića

Tržište je zatrpano termosicama različitih veličina, oblika i dezena u kojima sasvim lijepo možete omiljeno piće satima održavati hladnim ili toplim. Tvrtka Ember otišla je korak dalje i osmislila keramičku šalicu koja piće grije i hladi na vašu željenu temperaturu i održava je takvom dok u njoj ima energije koju može crpiti iz ugrađenog punjača. Keramikom je presvučen tek njen vanjski sloj; ispod su nehrđajući čelik, termometri i elektronika pokretana baterijom u dnu šalice. Pametno, temperatura se namješta pomoću mobilne aplikacije.


13. Gravity – letačko odjelo u stilu Irona Manaizumi2018_13

Jetpackovi, odijela na mlazni pogon pomoću kojih čovjek može letjeti zrakom, ulazila su i izlazila iz mode. Njihov je vijek bio kratak; domet im je bio nikakav, a valjalo je uračunati i faktor straha od nošenja mlaznog motora iznad stražnjjice. Izgledom više nalik Iron Manovom odijelu nego opremi Flasha Gordona, Gravity pokreću tri kerozinske mikroturbine; na svakoj ruci po jedna, veličine štruce kruha, i jedna na leđima s ukupno tisuću konjskih snaga. Tu je i spremnik goriva, dovoljno velik za osam minuta leta.