DATA MINING – Uvod u rudarenje podataka

960 512 wordpress
WORDPRESS RADIONICA
22/04/2016
CiGV5eGUUAU2Ppb
Split postaje dijelom Startup City Guide-a!
10/05/2016
prikaži sve

DATA MINING – Uvod u rudarenje podataka

data_mining SPI web

S obzirom na iskazani interes studenata Sveučilišta u Splitu, Studentski Poduzetnički Inkubator i IMEF Split organiziraju predavanja na temu "Data mining" tj, rudarenje podataka.

Što je to "Data mining"?

Rudarenje podataka ili podatkovno rudarenje (eng. Data mining) je sortiranje, organiziranje ili grupiranje velikog broja podataka i izvlačenje relevantnih informacija.

Sam termin mogli bismo objasniti kao proces pronalaženja korisnog znanja ili informacija, odnosno otkrivanje znanja iz velike količine podataka. Rudarenjem se poboljšava proces donošenja odluka na strateško-poslovnoj razini pružajući uvid u «skrivene» podatke business intelligence (BI) metodologijom. Rudarenjem se također otkrivaju odnosi, logičnost, pravilnost te općenito bilo kakve strukture među podacima. Rudarenje podrazumijeva organiziranje baza čišćenjem podataka kako bi se pristupilo znanju i stjecanju istog na temelju postojećih podataka u bazama. Razvoj tehnologije, računala, interneta bitno doprinosi lakšem organiziranju podataka, no da bi oni postali korisni, potrebno je njihovo pretvaranje u informacije i znanje.

Termin rudarenja često se poistovjećuje sa 2 različita procesa: otkrivanje i predviđanje znanja. Proces otkrivanja znanja implicira korisnikovo razumijevanje eksplicitnih informacija za koje je bitno da su u čitljivom obliku. Predviđanje se odnosi na buduće događaje i u nekim pristupima moze biti čitljivo i prozirno dok u drugim neprovidno.

S našim gostima govornicima proći ćemo kroz alate i metode obrade koji se koriste kod rudarenja podataka te primjene u poslovanju i primjere iz prakse.

Svi zainteresirani mogu nas posjetiti 13.05. na Ekonomskom fakultetu u Splitu u 12h (Svečani amfiteatar).

Event možete popratiti i na Facebooku-u.

PROGRAM